Deelnemende voorzieningen

Tijdens het vrijwilligerstraject maak je kennis met vier verschillende doelgroepen. Samen met andere jongeren werk je activiteiten uit voor de bewoners.

>> Klik hier voor praktische info van het traject.


DAG 1: WZC Dageraad in Antwerpen
Zaterdag 11 maart 2017

Adres: Wipstraat 24-26, 2018 Antwerpen

Bereikbaarheid: Op 5 min. wandelafstand van het Centraal station in Antwerpen.

Doelgroep: Een woonzorgcentrum met 94 bewoners (65+). Dit zijn personen die niet zelfstandig kunnen wonen en daarbij ondersteuning nodig hebben. Er zijn bewoners met of zonder dementie en bijkomende aandoeningen wegens ouderdom. Er is één gesloten afdeling.

Wat doen de bewoners graag?
Onze bewoners houden van een show, een quiz, een kookactiviteit,… Bij goed weer gaan zij graag naar buiten. Veel bewoners vinden het ook fijn om een toffe babbel te hebben met goed gezelschap.


DAG 2: Opvangcentrum voor asielzoekers
Zaterdag 25 maart 2017

Adres: Beatrijslaan 100, 2050 Antwerpen Linkeroever

Bereikbaarheid: Vanuit Antwerpen-centraal neem je de tram tot aan halte ‘Halewijn’, daar neem je de bus tot aan halte ‘Burchtse Weel’, vlak over het opvangcentrum.

Doelgroep: In het opvangcentrum verblijven maximum 240 asielzoekers. Het is een open opvangcentrum, wat maakt dat velen regelmatig op school, bij vrienden of in de stad zijn. Op dit moment wonen er mensen uit 28 landen.Dit zijn alleenstaanden, koppels en gezinnen. Omdat er in het weekend niet zo veel begeleiding aanwezig is, is het fijn dat er dan voor hen iets wordt georganiseerd.

Wat doen de bewoners graag?
De meeste vrouwen koken graag en zijn creatief. Veel mannen sporten dan weer graag. Wanneer er in het opvangcentrum een voorstelling is, zijn er altijd veel nieuwsgierigen. Zeker wanneer er muziek aan te pas komt.


DAG 3: Borgerstein vzw
Zaterdag 22 april 2017

Adres: IJzerenveld 147, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Bereikbaarheid: Op 25 min. wandelafstand van station Mechelen-Nekkerspoel. Je kan van het station ook bus 510 of 511 nemen tot halte ‘Pasbrug’. Dan is het nog 500 meter te voet tot het grote gebouw van Borgerstein aan de rechterkant.

Doelgroep: Het zijn volwassenen met een matig tot ernstig mentale handicap en vaak hebben ze ook een fysieke beperking. Een deel van onze bewoners is jong, begin twintig, en komen vaak vanuit de schoolbanken bij ons terecht. Een ander deel is wat ouder (vijftigers) en zij leven al veel langer in onze voorziening.

Wat doen de bewoners graag?
Onze bewoners houden heel erg van muziek, dansen en lekker eten. Ze krijgen graag individuele aandacht en halen plezier uit wandelen, fietsen of eens naar de winkel gaan.


DAG 4: PVT Waesdonck in Mortsel
Zaterdag 6 mei 2017

Adres: Waesdonckstraat 2, 2640 Mortsel

Bereikbaarheid: PVT Waesdonck bevindt zich achter het domein van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Amedeus. Op 15 min wandelen van treinstation Mortsel.

Doelgroep: De Gloed is een afdeling van PVT Waesdonck en telt 2 zorgeenheden. In totaal verblijven er een 40-tal bewoners met een chronische psychiatrische problematiek en/of een mentale beperking. Een groot aantal van hen heeft bijkomend lichamelijke verzorging nodig. De leeftijd varieert van 30 tot 85 jaar. De bewoners worden blij van bezoekers die openstaan voor een babbel en het geven van individuele aandacht.

Wat doen de bewoners graag?
Muziek, lekker eten, uitstapjes buiten de zorgeenheid, gezelschapspelen, toeren met de gocarts… zijn activiteiten die steeds in de smaak vallen!