Intergenerationeel project

Joka heeft vijf jaar op een rij een bijzonder intergenerationeel project uitgewerkt. Teveel worden ouderen aangesproken op dingen die ze niet meer kunnen en te weinig op wat ze wel nog kunnen! We willen vooroordelen uit de wereld helpen. Door intensief samen te werken, leer je elkaars leefwereld ook beter kennen!


KOOKPROJECT (2013)

Jongeren en ouderen maken samen een kookboek!

4 jonge vrijwilligers van Joka en 4 bewoners uit het Provinciaal Zorgcentrum Lemberge doken een aantal zaterdagen samen achter het fornuis. Ze gingen aan de slag met gerechten uit de ‘goeie ouden tijd’ en staken ze in een oud en nieuw jasje.

In samenspraak met de deelnemers werden de gerechten gekozen en bereid. De gerechten en leuke ervaringen tijdens het intergenerationeel project werden ‘vereeuwigd’ in een kookboek.

Met steun van Erfgoedcel en de provincie Vlaams-Brabant.

>> Meer over het kookproject


DANSPROJECT (2012)

5 jongeren en 5 ouderen vormen samen een dansgroep!

Ook in 2012, het Europees jaar van het actief ouder worden en de intergenerationele solidariteit, organiseerde Joka een intergenerationeel project! Voor ons leek dit thema perfect aan te sluiten bij onze projecten, we gaan uit van wat ouderen nog kunnen, niet van wat hun beperkingen zijn.

Deze keer richtte Joka een dansformatie op. Jongeren en ouderen werkten samen aan een dansvoorstelling. Margriet Dehaene, de danscoach, had al enkele boeiende dansprojecten verwezenlijkt met mensen met een beperking en had ook enorm veel zin in het intergenerationeel project van Joka. Het dansproject vond plaats in WZC Sint-Jozef in Gent.

DSC04351 DSC04367 DSC04388 DSC04400 DSC04332

In samenwerking met Mangrove-Tentactile vzw en met steun van BelgacomFoundation.

>> Meer over het dansproject


THEATERPROJECT (2011)

Rosa (86 jaar) en Mathilde (95 jaar), beiden bewoners in het woonzorgcentrum Heilig Hart te Grimbergen, waren vroeger echte toneelliefhebbers en speelden tevens ook in amateurgezelschappen. Maurits (75 jaar) verblijft niet in het woonzorgcentrum, maar zag het volledig zitten om deel uit te maken van deze theatergroep. De drie jongeren; Trees, Dorien en Félix, pendelden elke zaterdagnamiddag naar Grimbergen voor het intergenerationeel project van Joka om zich hier van hun beste kant te laten zien.

Onder leiding van de theatercoach Pol Pauwels werkten jong en oud aan het theaterstuk “Het Verjaardagsfeest”. Ze maakten plezier en leerden veel van elkaar, we legden het allemaal vast op video, zodat jullie ook kunnen zien hoe het eraan toe ging tijdens deze repetities!

In samenwerking met Jonna vzw en met steun van de provincie Vlaams-Brabant.


SCHRIJFPROJECT (2010)

Tijdens intergenerationeel project kwamen jong en oud van elkaar te weten hoe het er vroeger aan toe ging, wat er veranderd is en welke rol dit speelt of speelde in hun huidige leven. Verhalen, levenswijsheid en ervaringen werden uitgewisseld en neergeschreven in een verhalenboek. Het boekje vertelt drie verhalen, geschreven uit het perspectief van de jongere, over wat jong en oud bindt.

Met steun van Cera Foundation.


MUZIEKPROJECT (2009)

Vijf jongeren, Sofie, Tineke, Timmy, Elien en Tanja en vijf ouderen Nora, Jef, Antoinette, Jeannen en Walter, allen uit het Leuvense, waren erg enthousiast om samen een intergenerationele muziekband ‘The Jeniors’ op te starten.

In februari van dit jaar is deze groep beginnen oefenen. Ze hebben drie maanden samen gerepeteerd onder leiding van muziekcoach Jonas Van Esch. The Jeniors lieten zien dat leeftijd geen rol speelt, of je 98 jaar bent of 20, het belangrijkste is dat je houdt van muziek.

Het eerste intergenerationeel project van Joka gebeurde in samenwerking met Mooss vzw, woonzorgcentrum Edouard Remy en het OCMW van Leuven en met steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale loterij.

>> Meer over het muziekproject