Dansproject 2012

Sierlijke en zwierige dansen, en ook streepjes tango, tapdans en zumba (24/03/2012)

Naargelang de repetities vorderen, vormen jong en minder jong meer en meer één groep. Daar waar ze in het begin 2 aparte groepen vormden, is er door het gesprekje vooraf, de opwarming, de momenten tussenin en natuurlijk ook de dans zelf al een groep gevormd waar regelmatig gelachen wordt. Zo is er de nu al befaamde uitspraak van Diane als antwoord op de vraag of ze het ziet zitten om te dansen vandaag: “maar ik kan niet dansen!”. Ook de missers en misverstanden van iedereen zorgen af en toe voor de nodige hilariteit.

De dansen krijgen meer en meer vorm, al komen we wat in tijdnood doordat de klok ongenadig verder tikt. Verwacht jullie aan sierlijke en zwierige dansen, en ook aan streepjes tango, tapdans en zumba!

Rik Van Wassenhove


Peter Bert Verbeke op bezoek! (17/03/2012)

De eerste repetities stonden vooral de jongeren in de spotlights en hebben ze hard moeten oefenen om de choreografie van coach Margriet onder de knie te krijgen, met stijve benen tot gevolg. Tijdens deze repetities waren de danspassen van de ouderen eerder ingetogen en subtiel. Maar de laatste drie repetities is hier verandering ingekomen; de ouderen dansen actief mee en laten zich van hun beste kant zien. Het contrast tussen de jeugdige actieve jongeren en de minder mobiele ouderen is haast niet meer zichtbaar.

DSCN1277Kostuums voor het optreden

Het optreden dat zal plaatsvinden op vrijdagavond 4 mei en zaterdagnamiddag 5 mei krijgt ook meer vorm. Maija, een studente theaterkostuum uit Antwerpen gaat voor de dansers kostuums maken! Ze kwam langs en nam iedereen zijn maten op om vervolgens aan de slag te gaan. Het belooft zeer mooi en speciaal te worden.

Bert Verbeke op bezoek

Naast Maija kregen we nog ander bijzonder bezoek over de vloer tijdens de repetitie van 17 maart: onze peter Bert Verbeke. Hij heeft de opwarming meegedaan en erna heeft hij zijn ogen volop de kost gegeven. Hij was zeer onder de indruk van het concept, maar ook van de prestaties van zowel oud als jong. Hij beloofde zeker naar het dansoptreden te komen kijken.

Leene Decoster


Goed begonnen is half gewonnen (11/02/2012)

Op zaterdag 11 februari ging het dansproject van start. Zes jongeren (Trees, Valerie, Liesbeth, Hanne, Lisa & Leen) maakten kennis met zes ouderen (Diana, Charles, Lea, Lucy, Margaretha & Denise) uit WZC Sint-Jozef te Gent. Gedurende drie maanden zullen ze iedere zaterdagvoormiddag samenkomen om een choreografie in elkaar te steken onder leiding van danscoach Margriet Dehaene.

De eerste repetitie
Rond 9u30 stroomden de eerste deelnemers toe. Niet goed wetende wat er hen te wachten stond, nam iedereen stil en onwennig plaats aan de tafel. Na enkele praktische afspraken te hebben gemaakt, was er even de tijd om zich kort voor te stellen. Daarna werd er meteen aan de slag gegaan. Iedereen nam plaats op de dansvloer voor een stevige opwarming. De jongeren kregen de opdracht om de spieren van de ouderen op te warmen en om zichzelf natuurlijk op te warmen.

DSCN1065 DSCN1078

Wanneer iedereen klaar was met de opwarming, werd er meteen gedanst. Niet enkel een tango kwam aan bod, maar er werd ook kennis gemaakt met muziek van de jongeren (muziek die ook door de ouderen gesmaakt werd).

Tussen het dansen door werd er ook al wat uitgewisseld over het thema van de dansvoorstelling. Hoe kunnen jongeren en ouderen samengebracht worden in één thema… Men vertrok hiervoor van de vraag: Hoe was het vroeger, hoe is het nu? En ik kan alvast zeggen dat er zeker leuke ideeën uit zijn ontsproten…

De eerste repetitie werd afgesloten met twee korte dansopvoeringen van Hanne en Leen. De andere jongeren en ouderen keken toe en zagen dat het goed was!

Karen Vantieghem