Houding van een goede vrijwilliger

Ook al zijn er verschillen tussen de sectoren, wat we erg belangrijk vinden en wat in elke sector gelijk is, is dat de jongere zich verplaatst in de leefwereld van de bewoner. Wie zit er voor me? Wat voelt die persoon? Wat zou die persoon denken? Hoe moet het zijn om hier te leven? Hoe zou ik – in zijn/haar situatie – willen dat mensen mij aanspreken? Hoe zou ik willen dat mensen met me omgaan? Als je al die vragen voor jezelf beantwoordt, is de weg vrij om die persoon te benaderen en kom je al gauw tot een aantal basisprincipes.

Een eerste en erg belangrijke houding is respect. Alles staat en valt met respect. Heb respect voor de belevingswereld van de oudere, het gaat bij ouderen bijvoorbeeld allemaal niet zo vlug. Ga integer om met mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Respect wil ook zeggen dat je je eigen visie niet mag opdringen. De bewoner mag uiten wat hij voelt en denkt, zelfs al komen zijn ideeën niet overeen met die van jou.

Verder is een juiste ingesteldheid nodig. Je kiest bewust voor vrijwilligerswerk, dat niet opbrengt maar waar je wel rijk van wordt.

Zelfredzaamheid komt erop neer dat het zelfbeeld van elke mens mee bepaald wordt door wat de persoon nog zelf kan. Als een oudere bijvoorbeeld nog zelf kan wandelen, maar erg traag, neem dan de tijd die nodig is!

Een vrijwilliger heeft altijd tijd en moet die tijd ook nemen. Als vrijwilliger ben je de kers op de taart, een extraatje. Doe dus ook geen verpleegkundige taken. Daar ben je trouwens niet voor verzekerd. Wat nog erg belangrijk is, is luisteren. Denk niet dat jij de hele gesprekken moet volbabbelen. Neen, integendeel, luister vooral!

Een vrijwilliger heeft, net als een professional, beroepsgeheim. En dat geldt voor meer dan enkel medische informatie. Hiermee gaat ook gepaard dat je de privacy van de bewoners moet respecteren. Het is ethisch onverantwoord om rond te bazuinen dat een ex-leerkracht van jou in de psychiatrie vertoeft. Hoe zou je zelf zijn moest je die leerkracht zijn? We willen allemaal dat onze privacy gerespecteerd wordt.

Heb jij een goede houding als vrijwilliger?
Doe de test!

Copyright Boumediene Belbachir