Kampen in drie sectoren

VRIJWILLIGERSWERK BIJ OUDEREN

ouderen

In een ouderenvoorziening gaan de jongeren in de voormiddag op bezoek bij de bewoners en slaan ze een babbeltje met hen. Als vrijwilliger zijn ze niet gebonden aan een strak tijdsschema, maar hebben ze de tijd om met de bewoners te kletsen, te luisteren naar hun verhalen, samen foto’s te bekijken, of een wandeling te maken.

Na de middag organiseren ze een animatieactiviteit voor de bewoners of nemen ze hen mee op uitstap. Zo verkleden de jongeren zich bijvoorbeeld als clown en gaan alle kamers langs, steken ze een playbackshow in elkaar, maken ze samen met de bewoners fruitbrochettes voor de barbecue, leren ze samen rolstoeldansen, gaan ze naar de zoo of naar de zee…

’s Avonds steken ze de koppen bij elkaar om de activiteiten voor te bereiden. En nadien kunnen ze in groep wat gezellig keuvelen, eropuit trekken, heel actief zijn of gewoon even de batterijtjes opladen.


VRIJWILLIGERSWERK BIJ MENSEN MET EEN BEPERKING

beperking

Tijdens het vrijwilligerswerk maak je individueel contact met de bewoners en organiseer je groepsactiviteiten. Er zijn voorzieningen voor jongeren of volwassenen, maar soms wonen mensen van verschillende leeftijden samen. De bewoners wonen er in leefgroepen en je krijgt de kans om de verschillende leefgroepen te leren kennen. Daar speel je spelletjes met de bewoners, ga je zwemmen of fietsen.


VRIJWILLIGERSWERK BIJ PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN 

psychiatrie

Joka organiseert enkele kampen op afdelingen voor chronisch psychiatrische patiënten. De jongeren kunnen er kaartspelletjes met de patiënten spelen, eens mee gaan winkelen of een pintje gaan pakken, naar een festival trekken, of samen met de patiënten een fuifke, een playbackshow of een barbecue organiseren…

Om op kamp te gaan in een voorziening voor psychiatrische patiënten moet je minstens 18 jaar zijn!