Vormings- en ontspanningsweekend voor iedereen

Heb je al tien Joka-kampen achter de rug of ben je net nieuw en benieuwd naar wat Joka precies doet? Iedereen is van welkom op het Joka-weekend in Brugge van 24 tot 26 februari 2017!

Tijdens dit weekend leer je samen met andere enthousiastelingen heel wat bij over de zorgsector en de manier waarop je moet omgaan met hulpbehoevende mensen. Dit aan de hand van interactieve vormingen op maat van jongeren. Tussendoor is er natuurlijk ook ruimte voor plezier en gezelligheid! Kortom: een weekend dat je niet wil missen!

Je bent ingeschreven als je onderstaand formulier invult én 40 euro overschrijft naar Joka op het rekeningnummer BE49 799 5500551 71 met de mededeling “Jokaweekend + jouw naam”

We spreken af op vrijdag 24 februari om 19u30 aan het station van Brugge. Van daaruit nemen we samen de bus naar onze weekendplaats (De Karmel). Het thema van dit legendarische weekend is ‘Expeditie Jokason‘. We verwachten je dus in een avontuurlijke en strijdlustige outfit!

Let op: Lees onderstaande tekstjes goed! Je moet namelijk kiezen bij je inschrijving welke vormingen je verkiest.

Vorming ‘mensen met een beperking’

Tijdens deze vorming over creativiteit, activiteiten uitwerken en afstemmen op de doelgroep leer je buiten de lijntjes denken, ga je je inleven in een bepaalde doelgroep (volwassenen met een diepe verstandelijke beperking, jongeren met een gedragsstoornis, volwassenen met een fysieke beperking, kinderen met een lichte verstandelijke beperking, …) leer je flexibel zijn en verleg je je grenzen tijdens een inleefspel. Tijd om die cliché activiteiten de rug toe te keren en jezelf en je creativiteit de vrije loop te laten…

Vorming ‘ouderen’

Op Joka-kamp ga je in de voormiddag op kamerbezoek bij de bewoners. Meestal ontstaat er wel snel een fijn gesprek, maar soms verloopt het wat stroever. Want hoe begin je eigenlijk best aan zo’n kamerbezoek? Jullie krijgen wat achtergrond en bruikbare tips van een ervaren ergotherapeut. Onder haar begeleiding werk je in groep een leuke methodiek uit om gesprekken over vroeger en nu op te wekken. En… die gaan jullie per twee ook echt uitproberen in de namiddag in een rusthuis in de buurt! Let’s do this!

Vorming ‘psychiatrie’ 

Hoe zit dat nu net als je in opname gaat? Wat gebeurt er dan allemaal? Wat is die ‘psychiatrie’ nu echt? Een Joka-vrijwilliger met een psychische kwetsbaarheid vertelt haar eigen verhaal van ups en downs. Maar wat belangrijker is: samen gaan we op zoek naar antwoorden. Want wat zou jij doen als je je niet fit voelt in je hoofd? Hoe ga jij om met mensen met psychische problemen? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als ‘normaal’?

Vorming ‘asielzoekers’

Hoe voelt het om in een nieuw land aan te komen? Wat met al die nieuwe gewoontes, regels en afspraken? En wanneer ben je dan een vluchteling of asielzoeker? Subsidiaire bescherming, wat moet je je daarbij voorstellen? Je ken bovendien de taal niet, maar wil wel graag mee spelen op kamp, wat nu? Tijdens deze interactieve, speelse workshop proberen we een antwoord te bieden op die vragen. We voelen zelf heel even hoe het is om ergens nieuw aan te komen. En bekijken hoe je kan omgaan met meertaligheid in het begeleiden van activiteiten.

Vorming ‘omgaan met agressie/verwardheid’ 

Een bewoner roept plots dat je een leugenaar bent, een jongere schopt tegen een vuilbak, een vrouw gooit een glas kapot…Situaties die je wel eens doen schrikken.  Wat moet je dan op zo’n moment?  Waarom doet die dat? Komt het door wat ik juist gezegd of gedaan heb? Met deze workshop willen we je wat uitleg geven rond wat verward en agressief zijn nu eigenlijk is, wat je op zo’n moment beter wel en niet kan doen en zeggen. Wat kan je doen om zo’n situatie te voorkomen?  Hoe zorg je voor je eigen veiligheid? Breng zeker je eigen ervaringen mee! 

Workshop ‘rolstoeldansen’

Wij, initiators in de rolstoeldans:
– leren je waarop je moet letten als je gaat rolstoeldansen alleen of met twee 
– waarop je moet letten als je gaat dansen met mensen met een beperking of ouderen.
– we tonen je de knepen van het basis rolstoeldansen
– laten je de muziek voelen, zowel modern voor jongeren, al een wals voor ouderen
– laten je zien hoe alles veilig moet verlopen
– we leren ook enkele korte (zit)dansen aan

Joka voorziet rolstoelen tijdens deze workshop zodat iedereen de ervaring kan beleven.

Workshop ‘functionele yoga’

Is yoga zweverig, saai en enkel voor geitenwollensokkendragers? Absoluut niet! Yoga is geschikt voor iedereen! De truc is om de yogapraktijk aan te passen zodat deze bij elk individu past en niet andersom. We hebben immers elk een uniek lichaam, mind en geest.

We starten de workshop met een yogasessie zodat je zelf kan ervaren wat yoga is en wat het voor jou kan betekenen.Vervolgens bespreken we kort enkele theoretische concepten en bekijken we aantal basishoudingen. Tenslotte gaan we na hoe een yogasessie aangepast kan worden zodat deze voor iedereen toegankelijk wordt. Hoe geef je bijvoorbeeld les aan mensen met autisme, ouderen of iemand met een psychisch probleem of beperking?

Benieuwd hoe het er aan toegaat op een Jokaweekend? Bekijk dan hier de foto’s van vorig jaar


Voornaam*

Naam*

Straat en nummer*

Postcode*

Plaats*

Geboortedatum*

Geslacht
 Man Vrouw

Uw email*

Gsm

Ik ben:

Kies de vorming waarvoor je je wenst in te schrijven:

Kies een vorming waarvoor je je wenst in te schrijven:

Tweede keuze indien deze vorming reeds volzet is::

Kies een workshop waarvoor je je wenst in te schrijven:

Ik leerde het Jokaweekend kennen via

Ik ben vegetarisch

Medische opmerkingen (Ben je aan iets allergisch? Neem je medicatie? Val je snel flauw? Last van slaapwandelen?) Deze info is belangrijk!

captcha